Smużenie filmu
#1
Witam,
zanim usuniecie zaznaczę, że probowałem wszystkiego co znalazłem w necie, od dwóch z tym walcze i nie kumam.

Źródłowy plik

Video
ID                                       : 1
Format                                   : AVC
Format/Info                              : Advanced Video Codec
Format profile                           : Baseline@L4.1
Format settings                          : 1 Ref Frames
Format settings, CABAC                   : No
Format settings, Reference frames        : 1 frame
Format settings, GOP                     : M=1, N=12
Codec ID                                 : avc1
Codec ID/Info                            : Advanced Video Coding
Duration                                 : 18 s 400 ms
Bit rate                                 : 45.4 Mb/s
Width                                    : 1 280 pixels
Height                                   : 720 pixels
Display aspect ratio                     : 16:9
Frame rate mode                          : Constant
Frame rate                               : 50.000 FPS
Color space                              : YUV
Chroma subsampling                       : 4:2:0
Bit depth                                : 8 bits
Scan type                                : Progressive
Bits/(Pixel*Frame)                       : 0.985
Stream size                              : 99.5 MiB (97%)
Language                                 : English
Encoded date                             : UTC 2019-06-02 13:24:38
Tagged date                              : UTC 2019-06-02 13:24:38
Color range                              : Full
Color primaries                          : BT.709
Transfer characteristics                 : BT.709
Matrix coefficients                      : BT.709
Codec configuration box                  : avcC

Pracuje na vegas 15 pro edit. Gdy ustawiam projekt i wszystko inne na 50 fps wychodzi pieknie. Ale film docelowy chcę mieć 25fps i w tym zwolnione tempo o 50%. Ustawiam projekt na 25fps, klip playback rate: 50% (na 100% jest ten efekt) wychodzi smużący niepłynny, poklatkowany ruch. Próbowałem wyłaczać resampling we wszystkich możliwych miejscach i kombinacjach. Deinterlace method - wylaczone. Resample mode też. Field order - wszedzie progressive. Nie mogę pozbyć się tego efektu. Ktoś ma jakiś pomysł? Mam przygotowane przykładowe filmiki na YT z defektem. Dodatkowo zauważyłem, że przy eksporcie z innego programu np Hitfilm mam ten sam problem. Czy to może być wina jakichś kodeków?
Odpowiedz
#2
Dlaczego mielibyśmy coś usuwać?
Napisałeś wszystko co wymagane.

Być może materiał ma nagrane smużenie? Może shutter był ustawiony ekstremalnie wysoko (1000) albo za nisko (50)?
Jak chcesz, to wrzuć małą próbkę nagraną tą kamerą, a ja zerknę w wolnym czasie co jest grane.

Sprawdź jeszcze, czy masz podgląd ustawiony na BEST Full.
Odpowiedz
#3
To nie jest kwestia sposobu nagrania. Nagrane w 60fps i shutter 120 czyli ksiazkowo. Tu jest fragment 50 fps przepuszczony przez vegas bez zmian



a tu jest z projektu 25 klatek, klip playback rate 50%



Robiłem dużo eksperymentów, właściwie każda zmiana ilości klatek daje teki efekt ząbkowania ruchu. Resampling itd powyłączane. I tak jak mowiłem - taki sam efekt mam w hitfilm więc zaczynam podejrzewać ze to kwestia jakichś kodeków wspólnych, ale na tym sie kompletnie nie znam, nie wiem nawet od czego zacząć sprawdzanie takich rzeczy :(
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Smużenie na filmach po renderingu. spedeer2007 2 1,672 07-31-2014, 13:14
Ostatni post: spedeer2007

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości