Resample mode przestało działać?
#1
Chyba mi się "zepsuła" opcja "Resample mode" w Sony Vegas. Wybieram opcję force/disable i nie usuwa mi tego chmurzenia jak wcześniej przy szybkim ruchu. Jeszcze miesiąc temu jak to używałem funkcja była niezawodna i działała bardzo dobrze. Próbowałem na kilku różnych plikach. Ma ktoś pomysł czemu tak się stało i jak to naprawić? Przeszukałem internet, ale nie spotkałem by ktoś miał podobny problem.


[Obrazek: comment_KhKNbuAIVT6sn4W2e26vdJ9ATIgVFkt9.jpg]
Odpowiedz
#2
resample nie działa na podglądzie preview. Tylko na Good i Best.
Odpowiedz
#3
Niestety nie pomogło. Nawet zainstalowałem Vegasa na innym komputerze bo myślałem, że coś popsułem w konfiguracji na starym gdzieś tam grzebiąc w opcjach, ale jednak nie, to samo mam na laptopie ze świeża instalacją.
Odpowiedz
#4
a materiał jest poprawnie rozpoznany, jako INTERLACE?
Sprawdź w preferencjach eventu, czy jest progressive czy interlace.
Odpowiedz
#5
Nie wiem czy dokładnie o to pytałeś?
Streams
 Video: 00:01:08,400, 25,000 fps progressive, 1920x1080x24, Xvid MPEG-4 Codec
Odpowiedz
#6
daj screen z:
- prawy przycisk myszy na klipie video (na osi czasu w vegasie) -> Properties -> zakładka MEDIA -> Field order (jeśli materiał z TV, to powinno być UPPER. Jesli masz progressive, to zmień na upper).
- ustaw okno podglądu na Best (full)

Przeplot powinien zniknąć.

Musisz w wszystkich klipach zmienić Field Order na UPPER.
Odpowiedz
#7
W field order było progressive i ustawiłem na upper, ale to nic nie zmieniło.

Teraz moje ustawienia wyglądają tak:


[Obrazek: yWzbmb1.jpg]

[Obrazek: FaBndEr.jpg]

Niestety mimo Twoich szczerych chęci nic nie pomaga:(
Odpowiedz
#8
Jeszcze sekundowya próbka klipu do pobrania jakby ktoś chciał sprawdzić u siebie na SV:
aldi.net.pl/Untitled.mp4
Odpowiedz
#9
A może faktycznie plik jest progresywnie nagrany? Mimo, że źródło jest z przeplotem, to może urządzenie nagrywające nie usuwając przeplotu nagrało to jako progressive? I dlatego nie można teraz tego rozdzielić na pola?
Czym to nagrywałeś?

A może jeszcze jedna rzecz... Nagrane było dobrze, ale materiał dodatkowo był przekodowywany (grabber raczej nie zapisuje do Xvid :) i podczas transkodowania - materiał został zapisany jako progressive, ale przeplot nie został usunięty?

Masz może próbkę materiału surowego (z nagrywarki)?
Odpowiedz
#10
update.
Sprawdziłem Twój plik. Jest nagrany progresywnie - czyli urządzenie które to kodowało, błędnie to zrobiło.
Jeśli ten plik pochodzi prosto z nagrywarki/grabbera, to nic z tym nie zrobisz raczej.
Jeśli plik był przekodowywany, to widocznie ustawienia były złe - i wystarczy to zmienić.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Disabling Resample For All Clips mario 3 177 04-17-2019, 22:57
Ostatni post: mateuszszar
  vegas disable resample freeze4 9 3,248 04-29-2014, 19:05
Ostatni post: mfiliopo
  jaki resample przy renderze 50p do PAL upper tsonga 0 846 03-10-2013, 13:18
Ostatni post: tsonga

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości