Problemy z renderowaniem
#71
najczęściej nakładam color correction, krzywe,unsharp i poprawiam kontrast, czasami tworze jakieś przejścia, ale to raczej nic specjalnego. Ok, następnym razem jak złapię zawieszkę, to spróbuję wyłączyć GPU
Odpowiedz
#72
Spróbuj najpierw tylko w oknie renderingu wybrać CPU only. Może to wystarczy.
Odpowiedz
#73
ok, dzięki wielkie :) dam znać czy pomogło :)
Odpowiedz
#74
Witam. Ja też mam problem z renderowaniem. [Sory, że piszę o takiej sprawie pod czyimś wątkiem, ale nie wiem, jak założyć nowy]
Chodzi o to, że chcę zrenderować film trwający ok. 37 minut, no i podczas renderowania, kiedy jest już ok. 20%, wyskakuje komunikat, że sony vegas przestał działać. Wcześniej mogłem renderować nawet godzinne filmy bez żadnych problemów. W czym tkwi problem? Dodam, że mam 2 partycje: jedna ma 11 GB wolnego miejsca, a druga 330 GB, i nieważne, na której renderuję film, zawsze pojawia sie błąd. Wyłączyłem też antywirusa, ale i to nie pomogło.
Moje ustawienia renderowania są takie jak w tym filmie:

Mój projekt przypomina nieco te poradniki o San Andreas od użytkownika Stilefty (najpierw mapka, potem filmik z gry - i tak kilkadziesiąt razy)
Odpowiedz
#75
(08-16-2015, 21:29)arturo98 napisał(a):  [Sory, że piszę o takiej sprawie pod czyimś wątkiem, ale nie wiem, jak założyć nowy]

http://sonyvegas.info/thread-1.html
Tu się dowiesz.



1. Wyślij ss-y plików wejściowych odczytanych programem MediaInfo lub krótką próbkę. Co do ustawień projektu to możesz zmienić pixel format na 8-bit.

2. Jakieś szczegóły projektu? Co masz w momencie, kiedy się zawiesza?

3. Przeczytaj regulamin.
Pomogłem? Daj plusa :)    [Obrazek: plus.png]
Odpowiedz
#76
Problem rozwiązany. Coś było nie tak z "surowymi" filmikami. Nagrałem nowe i już się nie zawiesza.
Odpowiedz
#77
Witam!

Dokleję się do tematu, gdyż właśnie mam problemy z renderingiem.
1) Puściłem rendering na noc 9 godzin renderowania i tylko 4% na pasku postępu, a normalnie powinno być z 30-50%. Dodam, że renderuje materiał źródłowy 4K XAVC S 25p do formatku mp4. Rendering zatrzymuje się na jednej klatce i stoi od kilku godzin. Po 9 godzinach renderingu kursor stoi na klatce, która jest w 90 sekundzie projektu.
2) Przed chwilą zrobiłem jeszcze inny krótki test, który potwierdza, że coś dziwnego się dzieje z renderinigem. Renderowałem wczoraj materiał, który po zmontowaniu ma niecałe 4 minuty i szacowany czas renderingu to 4 godziny. Inny filmik nagrany tę samą jakością i z tymi samymi parametrami, czyli tę samą kamerą GoPro o tych samych parametrach filmiku renderował się niecałe 1.5 godziny, a trwał po zmontowaniu też ok. 4 minuty. Dlaczego czasy renderingów są różne skoro na główną ścieżkę nie nakładem żadnego efektu? Materiał źródłowy z kamery GoPro 4K mp4 kodek H.264 24p

Czy możecie mi napisać co się mogło stać i co mogę zrobić, żeby przyspieszyć rendering? Parę dni temu rendering szedł ok, teraz coś się skopało.

Dodam, że renderuje po GPU czyli (GPU+CPU).
Nie wykonywałem reinstalacji Vegasa.

Proszę pomóżcie
Pozdrawiam
Odpowiedz
#78
Witam wszystkich, chciałem się was zapytać jak rozwiązać problem klatkowania filmu po zrenderowaniu go, objawia się to w ten sposób :

[Obrazek: a2a992221879.jpg] [Obrazek: f04674fe6dc3.jpg]

Renderuje zawsze w MainConcept AVC/ACC mp4,avc. Dzieje się tak zawsze niezależnie czy renderuje w 30 czy 60 fpsach. Znalazłem rozwiązanie, zacząłem renderować poprzez plugin "Video4YouTube" i to się sprawdziło lecz tylko w 30 fpsach. Teraz odkąd stałem się posiadaczem karty GTX 670 wszystko praktycznie nagrywam poprzez "Shadow Play" więc wypadało by zrenderować w 60 jednak, a tu takie buble cały czas mi wychodzą niestety i nie mogę się z tym uporać. Proszę o pomoc.

PS: Co do tych screenów to wystarczy na nie kliknąć i wyświetlą się w pełnej rozdzielczości. 
Odpowiedz
#79
(08-28-2015, 17:27)Matig napisał(a):  Witam wszystkich, chciałem się was zapytać jak rozwiązać problem klatkowania filmu po zrenderowaniu go, objawia się to w ten sposób

Chyba chodziło ci o te prostokąty? Ustaw większy bitrate. Przy kompresji stratnej i ustawieniu małej przepływności bitów robią się duże makrobloki.
Pomogłem? Daj plusa :)    [Obrazek: plus.png]
Odpowiedz
#80
Ok, to pokombinuje zaraz ustawię większy bitrate i zobaczę jak to będzie. Dzięki za odpowiedź.
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości