Problemy z renderowaniem
(10-05-2016, 17:32)sirCreeper napisał(a):  Możesz dać smart resample, ale wtedy będą tzw. ghosty, bo program będzie nakładał 2 klatki na siebie.

To też rozumiem, ale moje pytanie jak zrobić aby było ok ?
Czyli co jak przyspieszysz lub zwolnisz materiał to będzie do kitu, aż nie chce mi się wierzyć, musi być jakiś sposób,  tym bardziej, że nie jest to wielkie przyspieszenie ( zwolnienie ) ok 15%.
Odpowiedz
Zależy co uważasz jako "ok". Bo dając disable resample zrobiłeś dobrze, zwykle wtedy jest "ok".

Masz materiał w 30fps, więc jeśli chcesz go spowolnić, to możesz dać 80% i wtedy renderujesz do 24fps, to wynika z proporcji:
30fps - 100%
24fps - 80%
Wtedy każda klatka będzie szła po kolei (żadna nie będzie pomijana, dublowana, itd.), tylko wolniej.
Pomogłem? Daj plusa :)    [Obrazek: plus.png]
Odpowiedz
(10-06-2016, 17:16)sirCreeper napisał(a):  Zależy co uważasz jako "ok". Bo dając disable resample zrobiłeś dobrze, zwykle wtedy jest "ok".

Masz materiał w 30fps, więc jeśli chcesz go spowolnić, to możesz dać 80% i wtedy renderujesz do 24fps, to wynika z proporcji:
30fps - 100%
24fps - 80%
Wtedy każda klatka będzie szła po kolei (żadna nie będzie pomijana, dublowana, itd.), tylko wolniej.

Zaznaczyłem  disable resample, ale materiał nie jest "ok" widać przeskoki tak jakby co pewien czas brakowało klatek.
Jeśli jesteś w stanie mi pomóc mogę wstawić dłuższy fragment gdzie lepiej to widać. Myślę, że to jest sprawa zaznaczenia lub odznaczenia czegoś w opcjach, tylko nie mam pojecia co , próbowałem różnych ustawień i nic.
Mogę podesłać Tobie oryginał i zobaczysz czy u Ciebie też tak sie dzieje.
Nie wiem czy z tymi zmianami ilości klatek to dobry pomysł. Bo co jeśli w projekcie mam kilka spowolnień i kilka przyspieszeń i to o różnych procentach, to jak dostosować ilość klatek ?
Odpowiedz
(10-06-2016, 22:45)piotr_s napisał(a):  Zaznaczyłem  disable resample, ale materiał nie jest "ok" widać przeskoki tak jakby co pewien czas brakowało klatek.

Od pierwszej odpowiedzi tłumaczę Ci, że disable resample polega na tym, że przy przyspieszaniu program pomija niektóre klatki!
Pomogłem? Daj plusa :)    [Obrazek: plus.png]
Odpowiedz
Witam
nie mogę założyć tematu wiec tutaj pytam. Mój znajomy sprawił sobie nową maszynę do obsługi Sony Vegas 13
Karta Geforce GTX960 , Procesor i7, nowa płyta, świeży Windows 7 64b i przy renderowaniu maszyna przycina się tzn postacie rozmazują poziome paski
zwłaszcza gdy jest więcej zmian w obrazie np. taniec itp. Macie jakiś pomysł? Sprawdziłem wymagany DirextX i Netframework jest zainstalowany.

Mariusz
Odpowiedz
1. Regulamin nie boli.
2. Przeplot. Zmień w ustawieniach projektu i renderu na progressive scan.
Pomogłem? Daj plusa :)    [Obrazek: plus.png]
Odpowiedz
Spróbuję serdecznie dzięki.
Znalazłem jeszcze coś takiego:
http://sonyvegas.info/thread-1216.html
Odpowiedz
Nie wiem czy na pewno to jest przeplot, bo nie podesłałeś screena z tym, jak to wygląda. W każdym razie przeplot usuwa się zaznaczając w ustawieniach projektu i renderu "progressive scan".
Pomogłem? Daj plusa :)    [Obrazek: plus.png]
Odpowiedz
Witam,
na forum jestem nowy, ale SV używam już trochę i nigdy nie miałem takiej kosy :/
mianowicie przy próbie wyrenderowania materiału i wyborze Mainconcept AVC do wyboru z templates mam tylko to co na screenie. W opcjach zaawansowanych nie mam nic co mogłoby zapisać film w jakości HD... przeinstalowany SV, przeinstalowane kodeki i nic :/
http://www.free.of.pl/p/poznan/saveas.pNg
Odpowiedz
Nie wiem jak to wersja veasa, ale ja bym sprawdził czy w folderze z templatami są te templaty (14 ma to w C:\Users\ja\AppData\Roaming). A jak nie ma, to można przecież sobie stworzyć swój i zapisać. W tym okienku co pokazałeś klikasz custom i ustawiasz parametry wyjściowego filmu. Zapisujesz i robisz sobie gdzieś w bezpiecznym miejsc jego kopię.
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości