Problemy z renderowaniem
(10-13-2015, 17:29)firedevil napisał(a):  Witam serdecznie mam problem z renderowaniem pliku wideo.Wcześniej działało wszystko dobrze,lecz od niedawna mam problem,a mianowicie:
-gdy wł.renderowanie wideo...to czas renderowania skacze mi np.6 godz na 12 godz.Gdy miła te 12 godz. wideo się nie renderuje,a procentowo także staje w miejscu.Sprawdzałem czy mam wł. akceleracje GPU i jest wszystko dobrze.Może wy będziecie mieli jakieś pomysły?A i jeszcze jedno:
-wycialem urywek tego wideo i zmniejszyłem maximum bps z 10 mln na 4mln i mi go zrenderowało.Dziwna sprawa z tym renderingiem :(

Spróbuj wyłączyć rendering po GPU. To on może powodować problemu. Renderowanie po CPU jest bardziej niezawodne niż po GPU.
Odpowiedz
Siema, mam problem. Film zmontowany, ścieżka video plus dwie ścieżki audio - jedna z muzyką, druga z dialogami. W vegasie, na podglądzie i wszędzie dopóki działam wewnątrz programu
wszystko hula jak trzeba. Problem pojawia się po wyrenderowaniu filmu (obojętnie do jakiej postaci ). Vegas "pomija" kilka wybranych (przez samego siebie, losowo )dźwięków ze ścieżki dialogowej.

W momencie kiedy nagram je jeszcze raz, stare pliki wyrzuce i wstawie nowe - działają one nawet po wyrenderowaniu, z tym że Vegasik sobie wybiera kolejne 3-4, który pomija. W sumie
podmieniłem już wszystko, ale on i tak za każdym razem coś sobie wybiera. Wymyśliłem więc patent - wyrenderuje z tym co jest, wrzuce cały gotowy film i dodam tylko pojedyńcze, brakujące dzwięki. Ale niestety, również je pomija.

Od razu powiem że bawie sie Vegasem już długo, w miare ogarniam ten program, także wina nie leży w złej konfiguracji, ustawieniach projektu itp.
Powiem wam że z głupiałem, bo nawet ciężko ten problem racjonalnie wytłumaczyć. Gdyby ucinał zawsze te same mp3, znaczyło by to że np. plik jest jest wadliwy. A tak? Jakieś pomysły? :D

PS. Jeżeli bardziej pasuje to do tematu audio - przepraszam za złe umieszczenie postu.
Odpowiedz
A jakieś konkrety? Screeny? Info o plikach, projekcie, renderze?
Odpowiedz
(01-21-2016, 9:23)mateuszszar napisał(a):  A jakieś konkrety? Screeny? Info o plikach, projekcie, renderze?

Aktualnie podjąłem próbe reinstalu programu i jeszcze jeden render idzie, więc nie mam możliwości zrobić screenów za bardzo

http://i.imgur.com/GbTGpDi.png

Pliki video to nic innego jak obraz z gry, nagrany za pomocą "ingamowego" programiku, w formacie mp4. Audio to nic innego jak pliki mp3.
Z tym filmem to sobie poradze, po prostu "dogram" te brakujące audio w innym programie, jednak bardzo ciekawie mnie jakieś logiczne wytłumaczenie owych błędów.


EDIT:

Pomógł reinstal (+czyszszenie rejestru i wszystkiego co zostawiło ślad po vegasie ), wszystko jak trzeba gra :)
Odpowiedz
Super. Ale na przyszłość pamiętaj aby podać dane o które prosimy w formie jaka nam coś powie (pliki odczytujemy za pomocą MediaInfo, a projekt - screeny lub przepisujemy wszystkie okna project properties oraz okno renderingu.
Odpowiedz
(01-21-2016, 11:57)mateuszszar napisał(a):  Super. Ale na przyszłość pamiętaj aby podać dane o które prosimy w formie jaka nam coś powie (pliki odczytujemy za pomocą MediaInfo, a projekt - screeny lub przepisujemy wszystkie okna project properties oraz okno renderingu.


Ok będę pamiętał ;) Pozrawiam.
Odpowiedz
Witam.

Przeszukałem forum i znalazłem kilka podobnych tematów, ale głównie dotyczyły one renderowania filmów nagranych kamerą i nie do końca znalazłem rozwiązanie mojej bolączki ze skaczącym obrazem.
Filmy nagrywam Shadowplayem w 60 FPSach i problem pojawia się tylko przy jednej grze, która jest dość dynamiczna. Niektóre filmy po wyrenderowaniu są okej, ale ostatnio kilka z nich po renderingu zaczeło posiadać dziwne niechciane efekty. Głównie chodzi mi o drgający obraz w niektórych sekwencjach filmu.

Na przykład tutaj


Idealnie widać to w 44:30 jak obraz strasznie drży. O dziwo sam początek filmu (jakieś 20/30min) jest okej. Renderuje oczywiście w Sony Vegas 13 używając raczej standardowych ustawień do takiego renderingu przy 1080p/60FPS metodą GPU CUDA. File order mam ustawiony w każdym klipie na None (progressive scan). Pixel aspect ratio - 1.0000 - natomiast bit rate na - 14.000,000. Przy dużej dynamice te filmy zaczynają strasznie drgać co widocznego jest na powyższym linku. Tutaj właśnie rodzi się moje pytanie, czy i w jaki sposób mogę się pozbyć tego niechcianego efektu.

[Obrazek: 2mm9yfn.jpg] [Obrazek: 347e1ch.jpg]
Odpowiedz
Zobacz, czy nie trzęsie tak samo na plikach wejściowych. Bo mi się wydaje, że to są efekty z gry :)

PS Profile możesz zmienić na High.
Pomogłem? Daj plusa :)    [Obrazek: plus.png]
Odpowiedz
Mam problem, z którym nie potrafię sobie poradzić.
Posiadam Sony Movie Studio Platinum 12, lecz widzę, że ma bardzo podobne menu.

Mój komputer składa się z i5, 8gb ram, grafika hd radeona system x64.
Projekt jest w rozdzielczości: 1920x1080, 29,97fps.

Próbuję wyrenderować film w sensownej jakości na YT.
Lecz nie wychodzi mi to. Już nawet na komputerze są w kiepskiej jakości.
Próbowałem wszystkich metod zapisu, ze zmiennymi bitrate, two-pass i tym podobne.

Wrzucę screen'y jak mam teraz poustawiane.
Całość waży ok 1gb, 9minut filmu.

Tutaj próbka filmu na yt. Nic lepszego mi nie wyszło, ważyło to 1,3gb.

[Obrazek: 563ef4871229d.jpg]

[Obrazek: e6f4ef30c363c.jpg]
Odpowiedz
Spróbuj do AVC/AAC.
Pomogłem? Daj plusa :)    [Obrazek: plus.png]
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości