Problem z polskimi literkami
#11
No i zgłupiłem teraz. Ten sam windows na windows 7, ale w pracy robi jaja z "ż". Pytanie - czemu w domu mi nie robi... Hmmm...

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#12
Nie wiem, czy mam się cieszyć? Czy nie.
Bo z jednej strony jest to dowód, że nie zmyślam, ale z drugiej - żadne rozwiązanie.
Jak już pisałem, myślę, że problem jednak jest gdzieś w vegasie, i z nadejściem kolejnego buildu - zniknie.
Odpowiedz
#13
O ile ktoś z polskich userów zgłosił...

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#14
Witam

Podłączę się do tematu. Sprawdziłam w Title&Tekst i dodatkowo jeszcze w ProType Titler. U mnie sprawa wygląda następująco:

1/ Vegas PRO 11 (build 701) 64bit
- w Sony Titles&Text - wszystkie znaki diakrytyczne (ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ź, ż) działają - Załącznik 1
2/w ProType Titler - używając ALT+litera wszystkie znaki diakrytyczne działają oprócz "ż", ale stosując już kombinację Shift~+z - dostajemy nasze "ż" - załącznik 2.

2/ VEGAS PRO 12 (build 394) 64bit
-w Titles&Text - w kombinacji z klawiszem Alt działają wszystkie znaki oprócz "ż" - załącznik 3, ale używając kombinacji Shift~+z - dostajemy "ż" - załącznik 4.
- podobnie jest w ProType Titler.

Tak z ciekawości sprawdziłam jeszcze jak sprawa wygląda w Movie Studio Platinum 12 (build 576 - ten felerny polsko-angielski) 64bit. Tu wygląda to tak:
- w Titles&Text - wszystko działa w 100% - załącznik 5
- w NewBlue Titler Ex - Open FX - nie wchodzą żadne znaki diakrytyczne (w kombinacji z klawiszem Alt), natomiast wszystko działa elegancko w kombinacji Shift~+znak - załącznik 6.

A i jeszcze co do grafiki to posiadam kartę Nvidia GeForce Gt430. System Windows 7 64-bitowy.
Nie wiem co o tym wszystkim myśleć, ale może faktycznie, będzie tak, jak napisał Mateuszszar, że sprawę rozwiąże kolejny build.
Ciekawe tylko, jakie kwiatki wyskoczą jeszcze po drodze.


Załączone pliki Miniatury
                       
Odpowiedz
#15
Problem skopanych literek w ProTitlerze męczyłem od 2010 roku. Zrobiono to dopiero w 12. Czasem komunikacja z nimi jest jak to powiedzieć... no... trudni są. Może kiedyś opiszę akcję związaną z "półpolskim" Studio 12 :) Klimaty trochę jak w Misiu :)

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#16
Najgorsze jest to, że mogłoby po prostu - jeśli już tak koniecznie musi - nie wyświetlać tego "ż". A jest tak, że jak wklepiemy ALT + Z to nam ZNIKA calutki zapisany tekst! I teraz zaczynaj od nowa. Undo nie działa.
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#17
Bo właśnie "alt+z" działa jak undo ("ctrl+z"). Trzeba kliknąć tę drugą strzałkę - redo, albo "ctrl+y" i wszystko wraca...do momentu wpisania felernej "ż".
Co pokazałem na teście powyżej...
Odpowiedz
#18
(12-14-2012, 11:57)mateuszszar napisał(a):  Bo właśnie "alt+z" działa jak undo ("ctrl+z"). Trzeba kliknąć tę drugą strzałkę - redo, albo "ctrl+y" i wszystko wraca...do momentu wpisania felernej "ż".
Co pokazałem na teście powyżej...

To jest cenna uwaga, pomoże mi w przysżłości.
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#19
Właśnie się dowiedziałem, że w nowym buildzie 307 do Vegasa Pro 16 będzie poprawiony ten odwieczny problem z polskimi znakami, czyli prawy alt + z będzie zwracało ż, a prawy shift + alt z będzie zwracało Ż.
Odpowiedz
#20
:) po tylu latach, aż się ciężko będzie przestawić do poprawnie działającego "ż".
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z polskimi literami lechu1405 6 2,446 12-19-2011, 23:13
Ostatni post: lechu1405

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości