Problem z kodekiem
#1
Witam, hobbystycznie w wolnym czasie robię sobie filmiki na Youtube o tematyce growej. Co za tym idzie, materiał, który nagrywam musi wyglądać zarówno dobrze, ale i nie obciążać zbyt bardzo komputera w trakcie nagrywania. Przejrzałem kilka programów, różne kodeki itd, jednak pojawił się problem, który polega na tym, że przy montowaniu niektórych filmów, materiał traci na płynności tak jakby był bardzo niski bitrate. Wyczytałem, że wynika to z tego, że rzekomo Sony Vegas słabo obsługuje Xvid. I trochę w tym racji jest w moim przypadku, ponieważ kodek H264 jest obsługiwany za każdym razem bezproblemowo, on z kolei dość mocno obciąża mi procesor w trakcie nagrywania. Chciałbym jeszcze dodać, że glitche i niski bitrate pojawiają się tylko w SV, podczas odtwarzania w pierwszym lepszym playerze kodek działa prawidłowo. I tu moje pytanie, można w jakiś sposób skonfigurować SV, aby prawidłowo odtwarzał materiały w Xvid bez glitchy czy muszę zmienić kodek? Czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam, majster8
Odpowiedz
#2
Vegas nie ma nic do Xvid. Jeśli masz zainstalowany pełny kodek xvid (z strony producenta), to wszystko powinno chodzić bez problemu.
h264 to co innego - vegas obsługuje go natywnie (ma wbudowane własne kodeki), ale jak zauważyłeś, kodek ten jest bardzo wymagający (CPU-żerny).
Odpowiedz
#3
Gdybym nie miał zainstalowanego kodeka, to nie mógłbym nawet zaimportować video do Vegasa, wychodziłby komunikat "file is corrupted or of an unknown format".
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości