Problem z czcionkami i polskimi znakami w new blue titler
#1
Cześć,

mam vegas movie studio 16 suite. W gotowych tytułach i podpisach brakuje polskich znaków w czcionkach, które zostały w nich użyte. Nie można ich zmienić, bo nie pozwalają na to opcje tych gotowych tytułów. 

Dodatkowo niektóre projekty tych tytułów mogą mieć dołączone znaczki, zdjęcia lub logo. Ale mimo tego, że na ekranie widać, że można jr wyszukać i wgrać z dysku - brakuje przycisku do ich ściągnięcia. Mało tego. Jeśli ten przycisk istnieje, nie zawsze pozwala na pobranie pliku z dysku. Najpierw trzeba go skopiować do tekstur w plikach programu.

Isnte szaleństwo. Czy ktoś wie jak rozwiązać problem. Pisałem do magixa i do autorów new blue. Ale na razie bez odzewu. Może brakuje mi jakiejś nakładki? Albo aktualizacji? Wydawało mi się, że wszystko ściągnąłem. 

Kupiłem wersję pudełkową. Jestem zawiedziony. Pomożecie? Na dole są screeny.
Łukasz

               
Odpowiedz
#2
(07-20-2019, 11:44)l_ern napisał(a):  Skontaktowałem się z Magixem i New Blue. Wskazałem też na odkryte dodatkowe błędy w programie. Wstępna odpowiedź z ich strony jest taka, żeby zakupić droższą wersję z rozszerzonymi możliwościami edycji dołączonych szablonów, m. in. z możliwością zmiany czcionek.

Czyli kupiłem szablony i projekty New Blue, a teraz mam jeszcze dopłacić, bo zapomnieli w szablonach o polskich znakach. Dam im kilka dni, a potem zwracam produkt do sklepu. Przerzucę się na Adobe albo Ediusa. Czy tam też występują podobne problemy?
Odpowiedz
#3
Adobe też ma problemy z polskimi czcionkami.

PS
Wszystkie animacje tworzę albo edytuje gotowe w After Effects. Nigdy nie zdarzył mi się żaden problem albo coś niemożłiwe do obejścia w przyjemny, szybki, łatwy sposób. Po prostu z założenie zrezygnowałem z robienia tego w Vegasie.
NIe wiem jak jest z Neblue i ichniejszymi wtyczkami ale wierzę na słowo.
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#4
Co do czcionek to trzeba doprecyzować sprawę - jeśli w jakiejś czcionce brakuje polskich znaków, to po prostu dana czcionka takowych nie zawiera i to nie jest wina programu. Natomiast jeżeli czcionka zawiera polskie znaki, ale w Titlerze nie możesz ich wpisywać, to proponuję napisać dane słowo w dowolnym notatniku, skopiować je i wkleić do Titlera - działa, sprawdzone empirycznie :)
Odpowiedz
#5
(08-02-2019, 11:13)Gelqone napisał(a):  Co do czcionek to trzeba doprecyzować sprawę - jeśli w jakiejś czcionce brakuje polskich znaków, to po prostu dana czcionka takowych nie zawiera i to nie jest wina programu. Natomiast jeżeli czcionka zawiera polskie znaki, ale w Titlerze nie możesz ich wpisywać, to proponuję napisać dane słowo w dowolnym notatniku, skopiować je i wkleić do Titlera - działa, sprawdzone empirycznie :)

Kolego... Dziękuję Ci, że poświęciłeś mi chwilę. Czcionek nie mogę zmienić, bo są narzucone w tym titlerze. Gdyby chwyt z notatnikiem działał, nie pisałbym tutaj.
Odpowiedz
#6
(08-02-2019, 11:13)Gelqone napisał(a):  Co do czcionek to trzeba doprecyzować sprawę - jeśli w jakiejś czcionce brakuje polskich znaków, to po prostu dana czcionka takowych nie zawiera i to nie jest wina programu. Natomiast jeżeli czcionka zawiera polskie znaki, ale w Titlerze nie możesz ich wpisywać, to proponuję napisać dane słowo w dowolnym notatniku, skopiować je i wkleić do Titlera - działa, sprawdzone empirycznie :)

Mozna to zrobić w programie do montażu z klawiszem tyldy poprzedzającym oczekiwany znak diakrytyczny.
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z polskimi literkami skenax 19 9,271 10-27-2018, 16:01
Ostatni post: mateuszszar
  Update SV 11 do 13 - problem z presetami Protype Titler blackraven 4 1,795 04-29-2015, 13:47
Ostatni post: mateuszszar
  problem z newblue titler pro i sv12 pro przem 6 2,339 03-03-2014, 22:45
Ostatni post: mateuszszar
  New Blue FX - problem Hajfajf 5 2,165 10-24-2013, 19:56
Ostatni post: Bunch
  NewBlue Titler Pro 2 - Problem kondi1777 2 1,629 06-19-2013, 1:57
Ostatni post: mateuszszar
  Problem z wtyczką NewBlu Titler EX piodes 4 1,916 06-18-2013, 23:15
Ostatni post: piodes

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości