Pliki .mov raz działają, a raz nie
#1
Pierwszy raz mi się coś takiego dzieje i zgłupiałem.... mianowicie, zmontowałem filmik na urodziny dziecka, kręcony był różnymi rzeczami jak GoPro, Telefon, Lustrzanka. Wszytko super było do momentu gdy wyłączyłem program i włączyłem go na drugi dzień. Okazało się że cześć plików nagranych telefonem (iPhone) program mi nie czyta (są to pliki .mov), niektóre czyta dobrze, niektóre w cale (patrz załączony screen). Wszystkie pliki są na swoim miejscu gdzie były wcześniej, nic w międzyczasie nie było zmieniane, instalowane, kombinowane a pliki po prostu nie działają. Ale jeśli te same "niedziałające" pliki wrzucę do nowego projektu - śmigają bez problemu. Zdarzyła mi się też tak, że gdy vegasa zminimalizuje i powiększę, to po chwili niektóre niedziałające pliki się cudownie naprawiają i działają.
Gdzie tkwi przyczyna problemu? ktoś mądry mógłby mi wyjaśnić?


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#2
Może to być problem tego, że domyślnie vegas zamyka ścieżki do plików, jeśli program nie jest aktywny (w vegasie pojawiają się w tym czasie na eventach napisy - "media offline". To jest po to, żebyś mógł edytować dany klip w innym programie bez konieczności zamykania vegasa -> przydatne jak się robi coś z PSD i edytuje w photoshopie.
Ale przez to vegas często łapie zwiechy (bo później musi odświeżyć wszystkie ścieżki do wszystkich mediów). Czasami (z MOV) nie może się dogadać ponownie, ale z jakiej przyczyny? Tego chyba nie wie nikt.

Spróbuj wejść w preferencje, zakładka General, odznacz "close media files when not the active application" -> restart vegasa -> i wczytaj projekt.
Jeśli automatycznie nie zassa źródeł, to spróbuj restart komputera, lub w ostateczności ręczne wskazanie poszczególnych źródeł.

Podczas edycji projektu, nic nie rób ze źródłami (nawet nie otwieraj ich w playerach).
Odpowiedz
#3
Spróbowałem tak jak mi poradziłeś, ale nic to nie zmieniło - dalej się nie otwierają te pliki. 
Inne pliko mov z lustrzanki otwierają się normalnie, a te kręcone telefonem wcale. Wydaje mi się że może tutaj chodzić o coś z klatkarzem, wyczytałem że telefony (iPhone) kręcą ze zmienna liczbą klatek na sekundę. Znalazłem też informację na innym forum, że ktoś miał identyczny problem i jedynym rozwiązaniem było przekonwertowanie wszystkich plików do innego formatu.
Odpowiedz
#4
Klatkarz nie ma znaczenia. Vegas otwiera pliki ze zmiennym fps.

Problem raczej z kodekiem.
Od jakiegoś czasu MOV są obsługiwane natywnie w vegasie i nawet quicktime jest niepotrzebny.
Może tu jest problem i potrzeba w interials wyłączyć mov, żeby Vegas otwierał te pliki z użyciem systemowych kodeków?

Ps. Wybacz że nie piszę dokładniej, ale nie mam pod ręką vegasa i pisze z telefonu.
Odpowiedz
#5
Nie mam pojęcia jak to zrobić o czym piszesz, jakbyś mógł dokładniej wyjaśnić co trzeba ustawić byłbym wdzięczny.
Ale dziwna sprawa z tymi plikami - przy montowaniu zachowują się normalnie, ale po zapisaniu i otworzeniu ponownym projektu już nie otwierają się.
Odpowiedz
#6
Nie widzę tego w ustawieniach.
hm. nie wiem, czy umiem pomóc w takim razie.

Ja nie przypominam sobie, żeby u mnie się coś takiego stało, że raz plik się wczytuje, a później nie.

Jeśli w vegasie jest widoczny jako "media offline", to musi być problem z tym, że jakiś inny program przejmuje i tym samym blokuje dostęp do danego pliku.
Jeśli "media offline" nie występuje, tylko po prostu media się nie wczytują a w vegasie widać puste klocki, to musi być grubszy problem. Może to kwestia .NET?

Ale to tylko moje przypuszczenia.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Pliki MOV nie działają w vegasie zatt 1 1,585 10-22-2010, 23:33
Ostatni post: groh

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości