Pixeowanie, dziwnie skaczący obraz
#1
Witam, od dłuższego czasu borykam sie z problemem pixeli , pojawiają się odrazu po wrzuceniu pliku do vegasa (w preview) jak i po renderze.
Trochę danych:
KAMERA: GoPro Hero 5 Black ( nagrywa w MP4 )
PROGRAM: VEGAS PRO 14
WINDOWS 10
Laptop: intel core i5 , nvidia geforce 920m , 4GB ramu ( Problem występuje też na PC, ktory składałem typowo pod render)
Ustawienia renderu, oraz zrenderowany plik znajduje się w tym linku:

https://drive.google.com/drive/folders/0...sp=sharing

Liczę na waszą pomoc! :)
Odpowiedz
#2
A surowe pliki z kamery działają prawidłowo?
Odpowiedz
#3
Tak oczywiście,surówki działają bez problemu. Dodam jeszcze że gdy przekonwertuje surowy materiał mp4 do formatu avi (programem gopro studio) i wrzucę go do Vegasa to problem znika, ale denerwuje mnie to że muszę każdy plik z osobna konwertować, musi być jakieś rozwiązanie.
Odpowiedz
#4
Na screenach masz różny klatkaż.
Odpowiedz
#5
Wiem ale ustawienie identycznego klatkazu nic nie zmienia, problem pojawia się już w preview :(
Odpowiedz
#6
Jeśli klatkaż się nie zgadza, to należy użyć funkcji "disable resample". Klatkażu nie wolno ot tak mieszać. Program wówczas miksuje klatki że sobą i powstają "duchy" lub pixeloza.

Druga sprawa - podgląd masz ustawiony na Best full? Bp tylko wtedy masz podgląd w finalnej jakości.
Odpowiedz
#7
Dzięki wielkie za zainteresowanie się tematem :) .
Używam opcji disable resample podczas każdego montażu.
Zwykle podgląd mam na Best- Auto, ale zmiana na best full owszem poprawia jakość lecz pixeloza i skakanie obrazu występuje nadal.
Nie wiem sam co mam już robić, pobrałem ostatnio program adobe after effects - tak na próbę i tam normalnie w mp4 nie mam takiego problemu wszystko działa bez zarzutu, jednak wole Vegasa bo już się do niego przyzwyczaiłem.
Wrzucam jeszcze surówke z GoPro :
https://drive.google.com/open?id=0Bx1-cF...jVYVlBvVXc
Odpowiedz
#8
Przerenderowałem u siebie (sony avc 15Mbps CBR).
Specjalnie użyłem niskiego bitrate'u. Ale wg mnie jest OK.

dwa rendery:
- test 1 (surówka wrzucona do vegasa -> render)
- test 2 (dodatkowo ustawiłem poziomy -> aby mieściły się w granicy poprawnej jasności).

https://we.tl/LUeM73MFyZ

Ps. Co to za stabilizator? Bardzo fajny gimbal, piękne płynne ujęcie.
Odpowiedz
#9
Tak, po renderze na twoim PC jest ok, nie ma pixeli tak jak to dzieje sie u mnie. Czyli dalej mam coś nie tak z vegasem, spróbuje go przeinstalować zaraz.
Dzięki że sprawdziłeś to u siebie.

Stabilizator to Go Pro Karma Grip (nagrywałem nim pierwszy raz więc ręka jeszcze niepewna)

[Obrazek: stabilization-karma-grip_539x322.png]
Odpowiedz
#10
Ściągnij najnowsza wersje vegasa.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Ucina dziwnie obraz Yaxiz 5 1,263 03-16-2016, 11:29
Ostatni post: mateuszszar
  "skaczący" obraz w rytm muzyki Brajanovskyy 1 1,028 02-01-2016, 18:15
Ostatni post: szczemp
  Problem po zrederowaniu skaczący (?) obraz mosakovsky 14 3,210 01-11-2014, 23:56
Ostatni post: mateuszszar
  Dziwnie wydłużony render po zmianie systemu cinus1 0 885 11-29-2011, 19:09
Ostatni post: cinus1

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości