Mruganie zrenderowanego filmu.
#1
Witam forumowiczów bo to mój 1 post u Was. :)


Mam taki problem, a zarazem pytanie: gdy renderuję filmik po zrenderowaniu skacze obrac. Tak jakby widać w róznych obszarach jakiś biały skrawek przez dosłownie pół sekundy, troche leci dobrze i znów w innym miejscu podobny prześwit. Próbowałem wielu opcji, oglądałem filmiki na yt, ale nic nie pomaga. Renderuje film w prjekcie i przy renderowaniu tak samo, tzn HD 1280 720 - około 29,9 klatek na sekunde.

Poratuje ktoś pomysłem jak to zwalczyć. Byłbym OGROMNIE wdzęczny. Naprawde bo męcze się z tym i męcze.

Parametry:
Sony Vegas Pro 13,
Windows 7 64 bit, 8 gb ramu
Intel Pentium G860, 3,00 GHz
AMD Radeon HD 7700

Jeżeli jakieś informacje pominąłem dajcie znac :-) Pozdrówki!
Odpowiedz
#2
Witamy.
Tu masz wszystko, co nam jest potrzebne.
http://sonyvegas.info/thread-9034.html

Podałeś wersję Vegasa (13), ale nie wiemy, jaki build. A jest to potrzebne w sumie po to, aby być pewnym, że masz najnowszą wersję trzynastki (czyli taką, w której zostały znalezione i poprawione błędy). Tylko to gwarantuje, że vegas będzie pracował poprawnie (tzn. nigdy nie gwarantuje ;) ale im bardziej 'załatany', tym większe prawdopodobieństwo, że nie będzie z nim problemów).


Jakie masz pliki wejściowe?
Tutaj najlepiej podawać odczyt z programu MediaInfo - i najlepiej w takim formacie, jak w załączonym temacie (żeby było widać - jaki kodek, jaki klatkaż, i czy jest przeplot!).


Ustawienia projektu, oraz renderowanie.
Dlatego o tym piszę razem, bo w zasadzie najlepiej, jeśli ustawienia się pokrywają. Szczególnie chodzi o rozdzielczość oraz klatkaż (i przeplot). Jeśli materiał źródłowy ma przeplot, to w 99% najlepiej to usunąć (bo zakładam, że film trafia do internetu (YouTube) albo będzie odtwarzany na PC/Mac/SmartTV). Tylko BluRay/DVD/Broadcast TV - będzie wymagało przeplotu.

Ostatnia sprawa - czy używasz akceleracji GPU (program / renderowanie)? Jeśli tak, to warto sprawdzić z wyłączoną akceleracją. Nie znam AMD, ale nie wszystkie karty działają poprawnie (czasami zależy od sterowników, a czasami - nikt nie wie od czego - ale po prostu NIE DZIAŁA POPRAWNIE, i wówczas jedyna sensowna opcja -> wyłączyć akcelerację).


Mam nadzieję, że nie namieszałem za bardzo :)
Odpowiedz
#3
1) Vegas Pro 13.0
Version 13.0 (build 373) 64-bit

2)
 
[Obrazek: 74a89dee92bef.png]

[Obrazek: 9b28da98c60d2.png]

3)
W zalączniku plik .veg

Mam nadzieje że zrobiłem wszystko tak jak prosiłeś. Z góry dzięki za zainteresowanie i chęć odpowiedzi ;-)


Załączone pliki
.veg   Untitled.veg (Rozmiar: 399.83 KB / Pobrań: 6)
Odpowiedz
#4
1. Najnowsza wersja Vegas Pro 13 to numerek build 545 (wersja od Magix), lub build 453 (ostatni od SonyCreativeSoftware). Warto zaktualizować, bo przecież update'y wychodzą po znalezieniu i naprawieniu błędów.

2. Plik video w formacie AVC, 1280x720 29.97kl/s

3. projekt powinieneś ustawić tak samo (klatkaż masz teraz double NTSC). Zmień na 29.97

Sprawdź jak teraz pójdzie render. Jeśli nadal jest problem, to trzeba będzie spróbować powyłączać akcelerację GPU (najpierw tylko podczas renderu - wybierając CPU only, w ustawieniach renderu Sony AVC, lub MainConcept AVC (pamiętaj, aby również wybrać 1280x720, 29.97, i sprawdź, czy profil jest na pewno ustawiony na high (zakładka video okna "customize settings")

Jeśli problem jest nadal, to trzeba spróbować wejść w ustawienia: Vegas > Options > Preferences > zakładka Video > GPU acceleration of video processing: OFF.
Odpowiedz
#5
1. Mogłbyś podać w skrócie jak zaaktualizowac? Mam wersje pelna wersje niestety ale pobrana. Help --> Sony on the Web --> Lates Updates ale co dalej??

2. jaki najlepiej plik na YT zeby wrzucic? Może źle ustawiłem AVC opcja Internet HD (1280 x 720)? .

3. Projekt zmieniony tak samo klatki na 29.97 NTSC

Dodałem opcje high w profil i po zrenderowaniu (czesci) juz nie widze poprawy. Możemy probowac tylko nie rozumiem

Cytat:"Sprawdź jak teraz pójdzie render. Jeśli nadal jest problem, to trzeba będzie spróbować powyłączać akcelerację GPU (najpierw tylko podczas renderu - wybierając CPU only, w ustawieniach renderu Sony AVC, lub MainConcept AVC (pamiętaj, aby również wybrać 1280x720, 29.97"

Wytłumaczysz gdzie tego szukać?
Odpowiedz
#6
1. Najlepiej wejdź na swoje konto web -> tam masz link do pobrania aktualnej wersji.
2. Najlepiej - zgodnie z instrukcją: https://support.google.com/youtube/answe...&ctx=topic
3. Tak powinno być ok. Zawsze warto ustawić projekt tak samo, jak chcemy renderować. Wówczas będziemy widzieli w podglądzie obraz najbardziej zbliżony do tego, co będzie po renderze (oczywiście w podglądzie nie będziemy widzieli skutków kodowania).

Akceleracja GPU jest jak wyżej pisałem: Vegas > Options > Preferences > zakładka Video > GPU acceleration of video processing: OFF.
Dodatkowo w oknie renderowania można wybrać akcelerację kodowania -> też spróbuj CPU only (też pisałem wyżej).
Odpowiedz
#7
1. Gdzie jest moje konto web? Pytanie jako czysty laik, ale albo o czyms nie wiem albo pominąłeś fakt że mam wersje piracka. Moge zaktualizowac?
2. OK ustawione.
3. Projekt taki sam jak render.

Jesteśmy coraz bliżej, lecz dalej to samo. Działamy z akceleracja GPU. Zrobiłem tak jak mowiles. Narazie wyglada jednak dobrze, dam znac czy pomoglo. Dalbys jeszcze odpowiedz na 1?
Odpowiedz
#8
Nie potrafię pomóc. Jeśli nie masz oficjalnej wersji, to chyba nie ma na to rady. Instalowanie wirusów zmieniających wpisy w rejestrze i biblioteki dll programu mogą mieć wpływ na różne błędy w działaniu programu. Wiem że vegas pro jest drogi, ale wersja studio to przecież grosze, a w większości przypadków w zupełności wystarcza.

Jeśli media Player nie odtwarza - to oznacza burdel w kodekach. W win10 (nie pamiętam ale w osemce chyba też), h264 - czyli avc jest obsługiwane natywnie, czyli nie wymaga instalowania kodeków.

Coś mi się wydaje że najwyższy czas zrobić porządek z systemem.
Odpowiedz
#9
Dzięki mistrzu za wszystkie udzielone odpowiedzi. Dotarła do mnie odpowiedz, także do zamknięcia.

Dla przyszłych osób zmagających się z problemem: render i projekt taki sam, ustawienie profil na high oraz w ostateczności Akceleracja GPU musi pomoc.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Długość zrenderowanego pliku audio Szatan17 11 1,402 03-17-2015, 22:08
Ostatni post: Szatan17
  Kolorowe mruganie/przejścia skrzyp 1 1,026 09-27-2012, 16:28
Ostatni post: efix
  Sposób na zmniejszenie wielkości pliku już zrenderowanego. p69d 3 3,856 01-13-2012, 23:21
Ostatni post: efix
  Słaba jakość zrenderowanego filmu po przeslaniu na Youtube. kmdk 10 10,236 10-27-2011, 9:29
Ostatni post: kmdk

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości