Mój film, jakie popełniłem błędy? Co można zrobić lepiej?
#11
Ten sraczkowaty z błękitem? Aż się boję zapytać jak dobierasz ubrania :) Dlatego też mówię, to są pierdoły które można łatwo wyeliminować. Spieprzony balans bieli to już jednak błąd.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#12
Kolory masakryczne.
Ale chyba jeszcze gorsze to, że co ujęcie - inny balans bieli.
Jeśli kamera nie ma opcji MANUAL, gdzie mógłbyś przyblokować balans, to później w programie możesz odpowiednio zbalansować - nawet darmowymi pluginami (w VP12 jest automat, który sam dostosowuje balans).
Odpowiedz
#13
Przełączyłem "intelligent AUTO" na "MANUAL" i pojawiła się zakładka "balans bieli" a dalej mamy do wyboru: AUTO, RĘCZNY. BAL, słonecznie, pochmurno, halogen, podwodne: niebieskie, podwodne: zielone. Rozumiem, że powinienem ustawić "słonecznie" bo oświetlenie które zakupiłem tworzy światło zbliżone do dziennego, czy mylę się?
Prowadzę kanał na YT https://www.youtube.com/user/rozkminaTVb...ature=mhee zapraszam :)
Odpowiedz
#14
Powinieneś wybrać takie, przy którym biała kartka będzie biała (tak w skrócie).
Przede wszystkim, zbliżona do białej :)
Poza tym, jak ustawisz ręcznie jeden balans (obojętnie jaki), to wszystkie ujęcia będą miały ten sam balans, wiec nawet korygując później w programie, będziesz miał gwarancję, że cały materiał będzie spójny pod względem balansu bieli.
Bo w automacie, to nawet jak wchodzisz w kadr, to właśnie automat dostosowuje (w trakcie) balans... Nie mówię już o świetle dziennym, które przy zmianie chmur, potrafi psuć ujęcie :)

Każde nagrywanie możesz zaczynać od pokazania przez kilka sekund białej kartki A4. To będzie Twój wzornik białego światła.
W Vegasie później dajesz ColorCorrection, i klikasz próbnikiem w białą kartkę - i teoretycznie masz poprawny biały kolor.
Oczywiście możesz też przyjąć, że ocieplasz światło, albo dodajesz chłodnej tonacji. Ale baza musi być jednostajna i w miarę poprawna!.
Odpowiedz
#15
Przeczytaj instrukcję - w każdej kamerze i aparacie która pozwala na ustawienie ręcznego balansu bieli, robisz to mniej więcej tak (a dokładnie sprawdź w instrukcji):
- ustaw światła jak do filmowania i oczywiście włącz je :)
- przełącz kamerę/aparat na ręczny ustawianie balansu bieli,
- weź kartkę bloku rysunkowe, płytę styropianiu czy białą blendę (w każdym razie coś białego), ustaw przed aparatem mniej więcej w tym miejscu gdzie będziesz stał,
- przybliż tak, by biel wypełniała cały kadr - obraz nie musi być ostry,
- zwykle w aparacie w tym momencie coś trzeba kliknać albo przytrzymać przycisk - zrób zgodnie z instrukcją i zapamiętaj ustawienia.

Jako bonus - jeżeli posiadasz tzw. szarą kartę, ale na upartego zrobisz to też "z sobą", wyłącz automatykę kamery jeśli chodzi o naświetlanie. Zrób parę próbek i postaraj się dobrać czas naświetlana tak, uzyskać dobrze naświetlony obraz. Jeżeli Twój aparat/kamera wyświetla histogram i oczywiście potrafisz go czytać, to będziesz miał mniej roboty potem i przede wszystkim - dobry obraz wejściowy w Vegasie.
Jeszcze jedno - nie było pod tym względem jakoś tragicznie, ale poczytaj trochę o kompozycji kadru, złotym podziale, mocnych punktach itd.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#16
To jest kolejny film, trochę bardziej poważny niż ostatni. Postarałem się ustawić balans bieli, wydaje mi się, że każde ujęcie ma ten sam kolor. Trochę starałem się poprawić kolorystycznie obraz po przez lekkie przyciemnienie (-0,03) i zwiększenie kontrastu do około (0,2) oraz tymi kolorkami się bawiłem ale nie wiem czy to więcej dało dobrego niż złego. Porównywałem poprzez zaznaczenie (nie pamiętam jak się to nazywało) wydawało mi się, że obraz jest przyjemniejszy do oglądania. Nie zdążyłem załatwić tła fotograficznego więc kamerę ustawiłem tak żeby nie było tego niebieskiego a pozostał tylko "sraczkowaty" Przed kręceniem zapisałem sobie to co mam mówić i sprawdzałem czy nie ma błędów językowych lub innych niespodzianek. związanych z tekstem.
Odpowiedz
#17
Adam - "człowiek truizm" :)
Odpowiedz
#18
Smutna prawda o dzisiejszej szkole... nie uczą nawet jak poprawnie czytać/wysławiać się. Zapierdzielasz jak karabin maszynowy czytając wszystko na tym samym poziomie, jak syntezator mowy przez co staje się to nużące.
Odpowiedz
#19
Duuuuuuuuuuużo lepsze! Nawet ta winietka ładnie się komponuje, jest OK. To teraz możesz pracować dalej:
1) Jeżeli nie jesteś w stanie tego zrobić "longiem", na jednym ujęciu bez cięć, to poszczególne części wypowiedzi "złam" obrazkiem - bo tak to skaczesz po ekranie. Szczególnie na początku, gdzie przestawiłeś się o pół ekranu.
Takie skaczące cięcie było ok i nawet fajnie w miejscu gdzie zmieniałeś głos.
Ewentualnie mogłbyś zastosować delikatne przenikanie w tych miejscach, ale lepiej wypadnie jakiś obrazek.

2) Staraj się mówić wyraźniej

3) Masz porwać widza, nie czytaj jak syntezator Ivona, trochę emocji, artykulacji głosem.

4) To nie audycja na rocznice Smoleńska, trochę uśmiechu by nie zaszkodziło.

Ale zrobiłeś postęp. Teraz dalsza praca.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#20
Przez to, że kilka tygodni temu założyli mi aparat na zęby i też taki na podniebienie przez co seplenię. Jeden tekst powtarzam czasem 15 minut aby było najwyraźniej jak się da, przez co staje się wszystko takie monotonne. Dobrze jest wiedzieć, że jest jakiś postęp :-) Chciałbym urozmaicać filmy po przez wyskakujące zdjęcia lub napisy ale brakuje mi takiego charakterystycznego dźwięku w momencie pojawiania się tego. Można zaobserwować bodaj u RWJ'a Ciężko to jakkolwiek nazwać to jest taki "ssszt" jakby ten obrazek wleciał w kadr z dużą prędkością. Może wiecie gdzie można to znaleźć?
Prowadzę kanał na YT https://www.youtube.com/user/rozkminaTVb...ature=mhee zapraszam :)
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jakie efekty z tego teledysku można wykonać w Sony Vegasie? exvampire 0 476 01-18-2016, 2:56
Ostatni post: exvampire
  Czy można zrobić w stereoskopowym 3D tylko napis, a resztę zostawić dwu wymiarową bart13 0 871 03-31-2013, 12:36
Ostatni post: bart13
  Jak można to zrobić? DivX 3 1,458 08-08-2012, 11:35
Ostatni post: Mateusz
  Jak zrobić film?? Agusia 16 4,976 03-08-2012, 2:54
Ostatni post: Bunch
  Lepiej z montażem? Zgreedek 0 752 11-11-2011, 12:42
Ostatni post: Zgreedek
  Czy można zrobić efekt stłuczonego monitora ekranu szyby samochodowej ? hubixpk 1 2,686 10-21-2010, 13:20
Ostatni post: vm-rexor

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości