Jak uzyskać taką Ramkę taki mały obraz...
#11
(07-11-2011, 16:42)mateuszszar napisał(a):  Poprawienie jakości przez taki zabieg jest możliwe.
Po pierwsze - subiektywne odczucie, przez oglądanie filmu na czarnym tle - tak jak ze zdjęciami, te na czarnym tle (ramce) wyglądają na bardziej kolorowe (tak już działa ludzkie oko).
Po drugie - jeśli załużmy 30% kadru jest czarna - to zobacz, ile potrzeba danych, aby zakodować taki obszar -> w związku z tym, ile więcej zostaje na szczegóły w pozostałej części kadru? :) Już wiesz, dlaczego może być prawdą, że uzyskamy przez taki zabieg lepszą jakość :)
Co prawda, po dodaniu ramki, jakość filmu się nie polepszy, ale pamiętajmy, że przy wrzucaniu filmów na serwer YT, filmy są przekodowywane na swój sposób - pogarszane. Jeśli więc przeliczane są też pola czarne, to więcej bitrate zostaje na szczegóły...

Dzięki,za konstruktywny komentarz.

Pozdrawiam.
Odpowiedz
#12
Proponuję dać 50% czarnego kadru, jakość jeszcze bardziej wzrośnie :)
Odpowiedz
#13
(07-11-2011, 17:19)Pinto napisał(a):  Proponuję dać 50% czarnego kadru, jakość jeszcze bardziej wzrośnie :)

Sprawdź, a przekonasz się.

Nie mówię, że to ma sens. Żeby uzyskać lepszą jakość, wystarczy podnieść bitrate. Natomiast nie zgadzam się z Twoją teorią, że to nie ma żadnego wpływu. Wpływ jest - tak działa (wpływa) kodowanie.
Zresztą wystarczy zobaczyć profesjonalne DVD - wcale nie jest ustawiony wiekszy biterate niż ze zwykłej kamerki konsumenckiej, a jednak poprzez pewne zabiegi (np. płytka głębia ostrości), na tło jest używane mniej danych (mniejsza ilość szczegółów) niż na pierwszy plan, co za tym idzie - pierwszy plan jest w lepszej jakości, niż jeśli byśmy cały ostry kadr kodowali tym samym bitrate.

Bez sensu jest tylko to, że kłucimy się o rzeczy małozauważalne, ale - wydawało mi się - oczywiste na takim forum.
Odpowiedz
#14
(07-11-2011, 17:26)mateuszszar napisał(a):  Zresztą wystarczy zobaczyć profesjonalne DVD - wcale nie jest ustawiony wiekszy biterate niż ze zwykłej kamerki konsumenckiej, a jednak poprzez pewne zabiegi (np. płytka głębia ostrości), na tło jest używane mniej danych (mniejsza ilość szczegółów) niż na pierwszy plan, co za tym idzie - pierwszy plan jest w lepszej jakości, niż jeśli byśmy cały ostry kadr kodowali tym samym bitrate.

Możesz wskazać źródło tych "rewelacji"?
Odpowiedz
#15
Dla niedowiarków i LENIÓW zrobiłem przykład (test).
1 film - został skadrowany, a następnie zrenderowany w rozdzielczości HDV 1080i oraz bitrate 4M (żeby efekt był bardziej widoczny).

[Obrazek: 01.png]

2 film - został zrenderowany w tej samej rozdzielczości HDV 1080i oraz tym samym bitrate 4M.

[Obrazek: 02.png]

Screeny ustawiłem w tej samej wielkości - dla dobrego porównania.
Widzisz różnicę? Bo jeśli nie, to radzę się wybrać do okulisty i zająć jakimś innym fachem.
Jeśli tak, to proponuję przeprosić autora postu za wprowadzanie w błąd.

Oba filmiki do pobrania TU (możesz sobie sprawdzić właściwości w Media Info)
Odpowiedz
#16
Pinto - Mateusz ma poniekąd rację, może nie określiłbym tego "obszarami o małej ostrości" ale generalnie biorąc pod uwagę ja jak działa koder mpeg2, mało różniące się obszary na poszczególnych klatkach pomiędzy iframami są poważną oszczędnością którą można przeznaczyć na większą szczegółowość innych fragmentów. Dlatego przy tym samym bitrate obrazek który ma wielgachną czarną ramkę czy duże kaszety ma więcej danych do dyspozycji, bo te "puste", czarne obszary perfekcyjnie się kompresują, zwłaszcza, jak dobrze wyliczysz ich wielkość, by trafić w makrobloki.
Skąd dobra jakość firmowych DVD? Z dobrego materiału wejściowego z 4:4:4 na przykład, z niskiego poziomu szumów (duży szum wymusza duży bitrate), z wieloprzebiegowego kodowania i analizy obrazu, od algorytmów kodowania. Nawet na głupim rendererze Vegasa widać różnicy między renderingiem na domyślnych wartościach zalecanych przez Sony a na wyższych, z podwójnym kodowaniem. Z jakiegoś powodu profesjonalne systemu masteringu DVD są "trochę" droższe od lowbudgetowych programów jak ProCoder czy innych ślubokręckich. Inna sprawa, że w większości wypadków nic więcej nie trzeba.
Co do jakości tego filmu, "porównywalnej z HBO"... W którym miejscu przepraszam? Bo oglądamy albo dwa różne filmy albo dwa różne HBO. Przecież w tym filmiku makrobloki aż walą po oczach.
To


jest dla mnie dobrze zakodowany filmik, ale i tak koder nie poradził sobie przy ciemnych i zaszumionych scenach.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#17
(07-11-2011, 20:53)efix napisał(a):  Dlatego przy tym samym bitrate obrazek który ma wielgachną czarną ramkę czy duże kaszety ma więcej danych do dyspozycji, bo te "puste", czarne obszary perfekcyjnie się kompresują, zwłaszcza, jak dobrze wyliczysz ich wielkość, by trafić w makrobloki.

Przecież nie negowałem tego faktu.. Chodzi mi o samą ideę polepszania w ten sposób obrazu, czyli pomniejszanie widocznego obrazu. Dlatego powtórzę: dajcie większe ramki, to ten wycinek obrazu będzie jeszcze lepszy.
Odpowiedz
#18
Aaaa w tym sensie... no tak... metoda dosyć hmm kontrowersyjna :)
Aczkolwiek - ale ze względów właśnie nazwijmy to "psychologicznych" i jak nie masz np. możliwości dostosowania "skórki" playera a a tło strony masz np. białe czy szare, można sobie pozwolić na czarną rameczkę jak pisał Mateusz, by optycznie "wydobyć" film. Że jest to bez sensu - no wiem, ale jakieś tam ew. usprawiedliwienie jest :)

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jak uzyskać taki efekt MarcinPL 6 870 03-21-2017, 19:58
Ostatni post: szczemp
  Jak uzyskać taki efekt ? michaelmyers 2 1,012 07-08-2016, 23:52
Ostatni post: michaelmyers
  Jak uzyskać taki efekt ? kubaq98 0 642 02-20-2016, 15:02
Ostatni post: kubaq98
  Jak uzyskać taki rodzaj montażu? zelmund88 1 940 10-15-2015, 18:02
Ostatni post: przem
  Jak uzyskać taki efekt koloru? Ithuriel 14 3,508 08-28-2015, 20:19
Ostatni post: sirCreeper
  Jak uzyskać taki efekt. Relisek 1 1,086 07-09-2014, 6:21
Ostatni post: vm-rexor

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości