Filmy z telefonu (30 klatek) skonwertowane do 50 klatek. Czy da się je uratować?
#1
Cześć, nie znam się na edycji wideo i chyba popełniłem błąd. Filmy nagrywane telefonem (Media info pokazuje minimalna ilosc klatek 14,8, maksymalna 29,7) montowałem w 50 klatkach na sekundę. Po prostu korzystając z rady w tym wątku http://sonyvegas.info/Temat-Czy-filmy-z-...biac-na-25 postanowiłem zrobić PAL, a żeby nie stracić ani jednej klatki zrobiłem podwójny PAL. Czyli praktycznie 25 klatek na sekundę, a co któraś klatka ma w sobie dwie klatki.

Czy nie powinienem jednak nowych filmów z tego telefonu edytować w 30 klatkach na sekundę?

I najwazniejsze pytanie. Co zrobić z tymi filmami, które mam w 50 klatkach zrobionych z 30 klatek? Da się je jakogś uratować? Jest sens? Te filmy są dla mnie bardzo ważne i zależy mi na ich najlepszej jakości.
Odpowiedz
#2
Telefony zwykłe kręcą z zmienną ilością klatek na sekundę.
Jeśli masz już 50 klatek i nie wygląda to źle, to tak zostaw.
Na pewno gorzej będzie, jak z zmiennego klatkażu (dochodzącego do 30), zrobisz 25p.

Zawsze pamiętaj o tym, żeby używać funkcji "disable resample", żeby vegas nie miksował sąsiednich klatek, a tylko odpowiednio je rozmieszczał i w razie czego dublował/pomijał.
Odpowiedz
#3
(02-22-2019, 15:24)mateuszszar napisał(a):  Telefony zwykłe kręcą z zmienną ilością klatek na sekundę.
Jeśli masz już 50 klatek i nie wygląda to źle, to tak zostaw.
Na pewno gorzej będzie, jak z zmiennego klatkażu (dochodzącego do 30), zrobisz 25p.

Zawsze pamiętaj o tym, żeby używać funkcji "disable resample", żeby vegas nie miksował sąsiednich klatek, a tylko odpowiednio je rozmieszczał i w razie czego dublował/pomijał.

Bo jak przeglądam surowy materiał z telefonu klatka po klatce, to zauważyłem, że unikalnych klatek jest w sekundzie około 30. I jak zapiszę film w 30 klatkach, to jest 30 różnych klatek, a jak zapiszę w 50 to większość się powtarza. A nowe filmy robione tym telefonem powinienem montować i zapisywać w 30 klatkach czy 50 klatkach?

Tak to wygląda w Media Info:
[Obrazek: n9PEhq.jpg]
Odpowiedz
#4
Problem w tym, że właśnie nie jest 30.
Klatkaż jest zmienny. Więc jeśli akcja jest dynamiczna, to masz 30 klatek w sekundzie. Ale jak jest spokojniej w obrazie, to ilość klatek spada nawet do 14,8.

Oczywiście jeśli zrobisz test -> ustawisz projekt 30 klatek i po sprawdzeniu będzie OK, to jasne że tak możesz zostawić.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Trzeba testować. Zmienny klatkaż to upierdliwa rzecz.
Odpowiedz
#5
(02-22-2019, 17:38)mateuszszar napisał(a):  Problem w tym, że właśnie nie jest 30.
Klatkaż jest zmienny. Więc jeśli akcja jest dynamiczna, to masz 30 klatek w sekundzie. Ale jak jest spokojniej w obrazie, to ilość klatek spada nawet do 14,8.

Oczywiście jeśli zrobisz test -> ustawisz projekt 30 klatek i po sprawdzeniu będzie OK, to jasne że tak możesz zostawić.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Trzeba testować. Zmienny klatkaż to upierdliwa rzecz.

A pozostanie przy 50 klatkach w nowych filmach ma sens, czy jest to błąd?
Odpowiedz
#6
Jak maxa masz 30, to 50 klatek zupełnie nie ma sensu. Jak sam zauważyłeś, to tylko powielanie klatek.
Odpowiedz
#7
A da się te moje filmy 50 klatek (gdzie tak naprawdę jest 30 klatek, a reszta jest zdublowana) przerobić na 30 klatek tak, żeby program usunął zdublowane klatki? Musiałby to być jakiś inteligentny algorytm, który rozpoznaje zdublowane klatki. Istnieje coś takiego?
Odpowiedz
#8
Najlepiej zrób testy. Każdy materiał z zmienną ilością klatek jest inny i inaczej się zachowa.
Ja robiłem takie testy, i aby nie tracić płynności obrazu, dobrze jest wyjść powyżej wartości maksymalnej. Więc moim zdaniem @Gelqone nie ma racji. Jest sens przejścia na stałe 50klatek.
Ale napiszę jeszcze raz -> testy pokażą, czy widzisz różnicę na tym materiale czy nie. Możliwe, że różnicy nie będzie w tym konkretnym przypadku. Wówczas faktycznie nie ma po co się pakować w 50 klatek. Ale ja nie potrafię jak @Gelqone napisać w ciemno bez sprawdzenia konkretnego przypadku, i wziąć na siebie odpowiedzialność, że 30k./s będzie ok.
Szczególnie, że masz 30klatek zmienne (więc czasami spada do 29, czasami do 25 a czasami do 14,8). I jak myślisz - co się stanie z miejscem, gdzie chwilowo masz 29fps i zapisujesz to jako 30?
Podpowiem Ci -> zrób test i patrz na płynność. Wypatruj skoków/szarpania obrazu.
Odpowiedz
#9
W zdecydowanej większości momentów filmu nagranego tym telefonem jest 30 klatek w ciągu sekundy, choć co pewien czas zdarza się przy eksporcie do 30 klatek zdublowana klatka.


Analizując 1/10 sekundy wygląda to tak:

30 klatek na sekundę: Klatka A / Klatka B / Klatka C
50 klatek na sekundę: Klatka A / Klatka A / Klatka B / Klatka B / Klatka C

Jak przyglądam się filmom, to na oko nie widzę różnicy przy 30 klatkach i 50 klatkach, ale teoretycznie chyba fakt, że co trzecia klatka jest o 50% krótsza od dwóch poprzednich powinien obniżyć plynność? Czyli czy 50 klatek nie będzie wyglądało gorzej niż 30? Na oko tego nie widzę, ale teoretycznie chyba tak powinno być?
Stresuję się trochę, że zepsułem ważne dla mnie z powodów sentymentalnych rodzinne filmy. Po prostu chciałem wcisnąć film nagrany telefonem w standard 50kl./s. W ogóle zastanawiam się, czy standard 25/50 klatek ma przyszłość, czy lepiej przejść na 30/60? Widzę, że wszystkie urządzenia nagrywają teraz 30/60 nie licząc profesjonalnych kamer. Czy 60 klatek nie wypiera 50 klatek?
Odpowiedz
#10
(03-18-2019, 16:26)mateuszszar napisał(a):  I jak myślisz - co się stanie z miejscem, gdzie chwilowo masz 29fps i zapisujesz to jako 30?
Podpowiem Ci -> zrób test i patrz na płynność. Wypatruj skoków/szarpania obrazu.



Nagrałem ładowarkę bujającą się na kablu jak wahadło. Zrobiłem z tego filmy 25 klatek, 30 klatek, 50 klatek. Następnie pozmieniałem nazwy filmów na losowe ciągi znaków, żeby się nie sugerować, i obejrzałem wszystkie trzy. 

Pierwszy z oglądanych odrzuciłem od razu, szarpało, zmieniłem jego nazwę na "nie do zaakceptowania".
Drugi był płynny, zmieniłem jego nazwę na "płynny"
Trzecy był płynny, ale w jednym momencie wahadło widocznie przeskoczyło. Zmieniłem nazwę na "z przeskokiem".

Okazało się, że "nie do zaakceptowania" to 25 klatek, "płynny" to 50 klatek, a "z przeskokiem" to 30 klatek. Okazało się, że w tym momencie w materiale z telefonu było 29 klatek i dorobienie tej jednej klatki spowodowało wyraźny, widoczny gołym okiem przeskok. A przerobienie tych 29 na 50 wyglądało o wiele lepiej. Czyli masz rację, nie jest to takie oczywiste, że filmy nagrane telefonem lepiej do 30 niż do 50. Chociaż chyba najlepiej byłoby do 60 klatek zamiast 50?
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  generowanie klatek przez program. m20 2 189 06-08-2018, 18:31
Ostatni post: m20
  Czy filmy z telefonu 29,7 klatek/s przerabiać na 25? odwiecznepiesni 4 846 07-17-2017, 18:31
Ostatni post: odwiecznepiesni
  Odcinek o konkretnej długości/liczbie klatek Adams 1 428 06-26-2017, 22:18
Ostatni post: mateuszszar
  Zmienna ilość klatek ? Sony Vegas Pro 13 CzakiBest 3 848 02-06-2017, 22:30
Ostatni post: CzakiBest
  Problem z odtworzeniem mp4 z telefonu Minio215 1 523 01-05-2017, 19:55
Ostatni post: Minio215
  Ile klatek do slowmo Temakan 1 526 10-31-2016, 11:09
Ostatni post: Gelqone

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości